Puljujärvi osui debyytissään – ykkösvaraus Matthews teki historiaa

Suomi-kiekon suurlupauksiin kuuluva Jesse Puljujärvi teki NHL-debyyttinsä Edmonton Oilersin riveissä viime yönä «Albertan taistelussa» Calgary Flamesiä vastaan.

Ottelu oli myös Edmontonin uuden, 328 miljoonaa euroa maksaneen Rogers Placen ensimmäinen NHL-kamppailu.

Syntymävuotensa mukaan pelinumeron 98 valinnut Puljujärvi aloitti kolmoskentän oikealla laidalla Patrick Maroonin ja Leon Draisaitlin vierellä. Kentällinen onnistui maalinteossa heti ensimmäisessä vaihdossa, Draisaitlin toimittaman kiekon kimmotessa Maroonin polvisuojista ohi Flames-vahti Brian Elliottin.

Puljujärvi sai välittömästi vastuuta myös kakkosylivoiman vasemmalla laidalla laukojan tontilla. Ensimmäiselle erätauolle siirryttiin Oilersin 3–1-johtoasemassa.

McDavid kaukalon kuningas

Toisen erän puolivälissä Oilers pääsi pelaamaan pitkän jakson ylivoimaa, mutta maalinteossa onnistui ainoastaan alivoimajoukkue Flames – kahdesti. Molemmat alivoimamaalit syntyivät Edmontonin ykkösylivoimaa vastaan.

Tasatilanteessa ottelun otti haltuunsa Oilersin uusi kapteeni, 19-vuotias supertähti Connor McDavid. Ensin hän vei maalinedustalta kotijoukkueen 4-3-johtoon, ja vain pari minuuttia myöhemmin tuplasi etumatkan komealla, joskin hieman heppoisesti tuomitulla rangaistuslaukauksella.

Puljujärvelle uran avausmaali ylivoimalla

Kolmannessa erässä Flames sortui yhä enemmän jäähyilyyn, ja yhdeksän minuutin kohdalla Oilers viimein rankaisi. Jesse Puljujärven NHL-uran avausmaali syntyi kiekonriiston jälkeen oikean B-pisteen kaarelta nopealla rannelaukauksella, joka upposi maaliin epävarmasti pelanneen Brian Elliottin kilven kautta.

Kahden hyökkävän joukkueen maalirikas ottelu päättyi lopulta Oilersin 7-4-voittoon. Ykköstähdeksi valittiin tehot 2+1 iskenyt Connor McDavid.

Puljujärven uran avauspelin tilastoiksi merkattiin lopulta maalin lisäksi kaksi laukausta ja +1. Jääaikaa 18-vuotiaalle torniolaiselle kertyi yhteensä 12:52.

Joukkueiden muista suomalaisista polvivammasta kärsivä Edmontonin Iiro Pakarinen ja Calgaryn Jyrki Jokipakka eivät olleet kokoonpanossa.

Ykkösvaraus Matthews ilmiömäinen

Kesän ykkösvaraus Auston Matthews oli omassa debyytissään ilmiömäinen. Toronto Maple Leafsin keskushyökkääjä takoi kahdessa ensimmäisessä erässä kaikki joukkueensa neljä maalia, tehden samalla uuden ennätyksen NHL-uran avausottelun maalimäärässä.

Matthewsin tulivoimasta huolimatta Maple Leafs kuitenkin hävisi vierasottelunsa Ottawa Senatorsia vastaan jatkoajalla 5-4.

Kohutuista suomalaistulokkaista Sebastian Aho ja Patrik Laine tekevät debyyttinsä ensi yönä klo 03:00, kun Carolina ja Winnipeg pelaavat vastakkain. Tuntia aiemmin NHL-uransa avaavat todennäköisesti lisäksi Columbuksen Markus Nutivaara sekä Montrealin Artturi Lehkonen.

Teksti: Mikko Pajala – @MikkoPajala
Kuva: Wikimedia Commons / oonanur