
Does the City Charter require a vote of the electorate to enact 
the zoning changes proposed in the Draft Housing Element? 
 
No. Piedmont’s City Charter explicitly states that the City Council is responsible for adopting and modifying the General Plan, which 
includes the Housing Element. The City Charter requires voter approval to change zoning district boundaries or move properties 
between zones. The Charter does not require a vote to modify uses and densities in an existing zone without changing boundaries.  

The following chart shows the analytical steps courts use to interpret charter provisions and applies the law to Piedmont’s City 
Charter. This analysis makes clear that a vote of the electorate is only required to alter the size and boundaries of existing zones, not 
to modifying uses within a zone.  

INTERPRETATION CRITERIA EXAMINATION CONCLUSION 

1 
What is the 
precise language 
used in the City 
Charter? 

Piedmont’s City Charter says: 

“The Council may classify and reclassify the zones established, 
but no existing zones shall be reduced or enlarged with respect 
to size or area, and no zones shall be reclassified without 
submitting the question to a vote at a general or special 
election.” (Sec. 9.02) 

Piedmont’s City Charter explicitly states that 
a vote is required to alter the size and 
boundaries of existing zones.  

The City Charter does not state that a vote is 
required to amend regulations within a 
zone, such as allowed uses or density. 

2 
Do other City laws 
interpret or define 
the terms in 
question? 

Piedmont’s municipal code defines “reclassify” twice: 

- “the prohibition not to reduce, enlarge, or reclassify a zone without 
a vote is understood to mean the city may not change the zone 
boundaries, or change (reclassify) a property from one zone to 
another.” (§ 17.02.010.C.) 

- “If a property reclassification from one zoning district to another 
has been proposed by a person other than the property owner, 
including the city, the city will mail notice of all hearings to the 
property owner.” (§ 17.62.030.C.) 

Piedmont’s current and past municipal code 
specifically defines “reclassify” to mean 
changing the boundaries of zones, not 
changing uses. 

3 
How was the City 
Charter provision 
interpreted in the 
past? 

In a previous version of the municipal code, which was in effect until 
2017, the same definition of “reclassify” was used three times. 

Since 1987, Piedmont has modified allowed uses in existing zones 
seven times. These changes have never been put to a vote of the 
electorate. 

This interpretation of the City Charter has 
been used consistently for over three 
decades. 



  
 

Is a citywide vote required on the Housing 
Element? 
No. Under State law and the Piedmont City Charter, a vote of 
the electorate is not required for the Piedmont  City Council 
to approve the Housing Element. 

 Like all California cities, Piedmont is required by 
law to submit an updated Housing Element to the 
State.  

 A vote of a city’s electorate cannot override State 
law. There is no option to opt out of the Housing 
Element update process. 

Will adoption of the Housing Element “re-zone” 
parts of Piedmont? 
No. The Housing Element itself does not change any existing 
regulations.  

 The Housing Element declares an intention to study 
and implement a set of policies, programs, and 
regulatory changes over a period of three years. 

 Every proposal in the Housing Element will still need to 
be studied, developed, and crafted to meet Piedmont’s 
specific needs as part of the implementation process. 

 The City’s goal throughout the implementation process 
will be to enact  programs and policies in a way that 
preserves and enhances Piedmont’s unique 
community character. 

Does allowing uses that are not part of a zone’s 
title (such as housing in a “Public Facilities” 
zone) amount to a reclassification of  a zone? 

No. Every zone in Piedmont already allows uses that are not 
part of the zone’s name. The name of a zone is simply a 
shorthand that represents the most common uses in a zone. 

 Piedmont’s Zone B, or “Public Facilities” Zone, already 
permits housing. Single-family homes and ADUs are 
allowed, in addition to public facilities like City buildings, 
schools, parks, cemeteries, and emergency shelters.  

 Similarly, Zone C, or the “Multi-Family Residential” 
Zone, currently allows for single-family homes in addition 
to multi-family properties.  

 The Housing Element does not propose to change the 
intent of any zone. The City’s foremost goal in developing 
the Housing Element is to craft a plan that meets State 
mandates without comprising the character that makes 
Piedmont so special.  

How can residents influence Piedmont’s 
Housing Element? 
The best way to help shape the Housing Element is to 
participate in the process. Many changes have already been 
made based on community feedback.  

 Visit PiedmontisHome.org to stay informed, share your 
ideas, and learn about upcoming public meetings. 

http://piedmontishome.org/

